Wednesday, June 20, 2012

Allah atur yg terbaik.

Assalamualaikum.



Cinta monyet?  Cinta lepas kahwin? Cinta sampai mati? Cinta yg bertahun tapi takde jodoh (kemain panjang) ? Cinta bertepuk sebelah tangan? Cinta this, cinta that? Semua pasal cinta. Biasa, kerana cinta tu menguatkan walaupun ia berduri, cinta itu membangkitkan semangat walaupun terkadang ia melemahkan. Paling jelas, tanpa cinta, kita tak lahir didunia ini.



Apa definisi cinta bagi awak semua?


Nazwa: Nurshahida :- bila kita suka seseorang tanpa sebab.

Nabihah Nasha :- Cinta tu adalah sebuah perkahwinan. Tiada ikatan yg halal, tiada cinta. InshaAllah.

Norassiken :- Cinta tu boleh dipupuk, cinta tu pengorbanan dan cinta tu pelik bilamana kau tak ingin buat benda tu tapi sebab cinta kau sanggup buat demi dia.

Aida :- Cinta tu pelik. *=.='

Faridatun Nadia :- Cinta itu perasaan yg dihadiahkan oleh pencipta, Cinta itu satu perasaan yg halus, damai, indah dan melalaikan.

Didie Farhan :- cinta tu bila beri kasih sayang tanpa harapkan balasan. Aku masih cinta dia, kalaupun dia dah lupakan aku.



Bila di twitter, aku baca macam macam cerita pasal kekecewaan. Semuanya kerana perasaan suci nan satu itu, iaitu CINTA. Ada yg dah bertahun bercinta, tapi lastly berpisah. Ya Allah aku tak boleh bayang perasaan macamtu kalau kena kat aku. Ada yg cinta satu sama lain, tapi parent pula tak restu. Padahal mereka benar cinta. Ada yg cinta tapi pendam, sakitnya perasaan mereka hanya mereka yg tahu. Ada yg cintakan orang yg jelas tak cintakan dia tapi tetap tabah mencintai seseorang tu. Ada yg cintakan orang tu tapi orang yg dicintai itu mencintai orang lain. Antara salah satu tu, rasanya aku yg mana? :')



Sungguh, kekecewaan yg buat kita rebah. Ada tu yg sampai malas mahu bangkit. Kerana mereka rasa, tiada gunanya bangkit andai kebahagiaan yg mereka mahu bersama orang yg mereka sayang, tiada. Tapi, apa yg jadi hari ni dan apa yg jadi hari esok, kita mana tahu kan?



Aku nak share sikit pasal sorang kawan aku ni, my BFF.




Dia kenal lelaki ni, dah lama. Tapi, baru beberapa bulan ni baru mereka declare. Yeah they love each other. And me, as her closes friend, i'm so happy tengok dia gembira. Tapi bahagia tu kita tak mampu nak teka seberapa lama kan? Allah bagi mereka dugaan yg pada aku, agak mencabar cuma tak boleh cerita disini. Kalau aku, aku dah bawa diri. :'( tapi mereka still cuba. Mereka perbaiki sebolehnya supaya mereka kekal hingga kahwin. But then again, tak siapa dapat tebak takdir tu macam mana kan?




Mereka berpisah jugak akhirnya. I'm crying bebeh bila dia cerita kat aku.




Dan tanpa disangka, datang seorang lelaki. Kawan lama dia dulu then ajak dia kahwin. Lelaki tu taknak bercinta. sort of alim alim macam itulah. Dah stable dah lelaki tu, ada kerjaya semualah. Mummy kawan aku pun suka lelaki tu, kira kalau kawan aku terima, mesti happy parent dia. Then she ask for my opinion, cemana. Dia buntu. Antara kejar cita cita dia nak jadi Dr dan impian dia nak kahwin jugak. she's the elders and faham kan perasaan anak pertama dalam keluarga cemana? :')




Nampak tak takdir tu macam mana? Petir dan guruh dipermulaan tetapi tiba tiba Allah datangkan pelangi. Betapa kita cintakan orang lain, harapkan orang lain tapi sebenarnya kalau takde jodoh, maka tiadalah.



i should crop yg tak penting patutnya. but hey, penting ah kata kata kat love pink tu. hiks.


"jodoh tu macam, bila kita tak expect pun, masa tu lah dia datang. Bila kita harap, jarang jadi. Yg kita tak minta, tu yg tiba tiba datang.." -me. 



eh motif quotes tweet sendiri? hahaha!



Yeah, itu apa pendapat aku tentang jodoh. Selalunya memang begitu kan? Kita bercinta sakan tapi akhirnya, bukan jugak milik kita. Kalau Allah kata, jadi maka jadilah. Kalau takde jodoh, Ikhlaskan? Memang senang nak sebut ikhlas tapi hanya kita yg tahu kan keikhlasan yg kita kata IKHLAS tu macam mana :') But then again, bagi aku dari paksaan tulah lama lama akan jadikan manusia ni ikhlas kerana dah terbiasa dengan sesuatu benda tersebut.



Setiap manusia, ada skrip sendiri. Tak semua skrip tu cantik je olahan perjalanan hidupnya. Ada tu penuh dengan kesedihan dan air mata. Macamtu juga dengan kisah cinta. Semorang pernah bercinta dan bagi yg belum, mesti akan bercinta tak kira lah lepas kahwin atau sebelum kahwin nanti. Semua orang akan lalui fasa mendung di hati.


Tapi selagi kita percaya, bahagia tu pasti milik kita, kita akan sabar dan tunggu. Hey, yg kecewa gila gila tu kalau Allah bagi keindahan yg tak terperi, tak ke sweet Allah punya pemurah tu kau rasa?



Semoga kita semua, ya maksud aku semua sekali akan dapat kebahagiaan yg tak pernah kita sangka. Surprise Allah tu indah, aku percaya tu. Bagi yg sedang kecewa *ehem ehem* semoga tetap tabah. Semoga tetap bangkit walaupun berkali kali terjatuh. Tak semua bertuah dalam kisah cinta.



Hargai insan yg sayang awak. Hargai insan yg sanggup tunggu awak lama lama sedangkan diluar, ada lagi yg inginkan mereka. Hargai insan yg sanggup buat sesuatu yg orang lain mungkin taknak buat pun untuk awak. Kerana sekali mereka mengalah, saya doakan awak diterima semula dalam hati dia.







Ya, kadang kadang bila harapkan seseorang yg tak berapa nak endahkan kita pun, memang menyakitkan. Jadi kesimpulan biarlah tak mengharap pada sesiapa. InshaAllah, hati kita tak tumbang mana pun. :p Sungguh, apa yg kita rancang tak semestinya itu yg berlaku kerana Allah dah aturkan yg terbaik untuk kita. Yg sebaiknya, letak cinta Allah pada kedudukan yg utama, dan cinta cinta lain yg sepatutnya. Hidup diredhai, akan bahagia lah nanti. :')



hujan dihati, siapa yg tahu?






bagi aku, 

cinta tu ajar aku menjadi kuat walaupun selalunya melemahkan. Cinta tu macam kopi, bila panas dia sedap, bila sejuk takde orang pun nak lagi. Cinta tu ibarat  layang layang,  indahnya saat ia terbang tinggi tapi bila jatuh, ia sakit . tapi cinta yg sebenar tu macam bila aku cium suami aku nanti. Hahahahahahaha XD







please ask me to stay, like before. :'/







4 comments:

Cik Aien said...

panjang entry dy..hehe..pape pun nice entry..new follower..hope sudi follow me ;)

~PILOT LOVER~ said...

done follow awak...nice blog..kemas jer blog dye....singgah kat blog kite ye nanati kalo free.... http://naz-only-you.blogspot.com/

nadea roslan said...

@cik aien : hahaha panjang kan? -.- thanks aien :)

nadea roslan said...

@pilot lover: thanks :D

Post a Comment

Wednesday, June 20, 2012

Allah atur yg terbaik.

Assalamualaikum.



Cinta monyet?  Cinta lepas kahwin? Cinta sampai mati? Cinta yg bertahun tapi takde jodoh (kemain panjang) ? Cinta bertepuk sebelah tangan? Cinta this, cinta that? Semua pasal cinta. Biasa, kerana cinta tu menguatkan walaupun ia berduri, cinta itu membangkitkan semangat walaupun terkadang ia melemahkan. Paling jelas, tanpa cinta, kita tak lahir didunia ini.



Apa definisi cinta bagi awak semua?


Nazwa: Nurshahida :- bila kita suka seseorang tanpa sebab.

Nabihah Nasha :- Cinta tu adalah sebuah perkahwinan. Tiada ikatan yg halal, tiada cinta. InshaAllah.

Norassiken :- Cinta tu boleh dipupuk, cinta tu pengorbanan dan cinta tu pelik bilamana kau tak ingin buat benda tu tapi sebab cinta kau sanggup buat demi dia.

Aida :- Cinta tu pelik. *=.='

Faridatun Nadia :- Cinta itu perasaan yg dihadiahkan oleh pencipta, Cinta itu satu perasaan yg halus, damai, indah dan melalaikan.

Didie Farhan :- cinta tu bila beri kasih sayang tanpa harapkan balasan. Aku masih cinta dia, kalaupun dia dah lupakan aku.



Bila di twitter, aku baca macam macam cerita pasal kekecewaan. Semuanya kerana perasaan suci nan satu itu, iaitu CINTA. Ada yg dah bertahun bercinta, tapi lastly berpisah. Ya Allah aku tak boleh bayang perasaan macamtu kalau kena kat aku. Ada yg cinta satu sama lain, tapi parent pula tak restu. Padahal mereka benar cinta. Ada yg cinta tapi pendam, sakitnya perasaan mereka hanya mereka yg tahu. Ada yg cintakan orang yg jelas tak cintakan dia tapi tetap tabah mencintai seseorang tu. Ada yg cintakan orang tu tapi orang yg dicintai itu mencintai orang lain. Antara salah satu tu, rasanya aku yg mana? :')



Sungguh, kekecewaan yg buat kita rebah. Ada tu yg sampai malas mahu bangkit. Kerana mereka rasa, tiada gunanya bangkit andai kebahagiaan yg mereka mahu bersama orang yg mereka sayang, tiada. Tapi, apa yg jadi hari ni dan apa yg jadi hari esok, kita mana tahu kan?



Aku nak share sikit pasal sorang kawan aku ni, my BFF.




Dia kenal lelaki ni, dah lama. Tapi, baru beberapa bulan ni baru mereka declare. Yeah they love each other. And me, as her closes friend, i'm so happy tengok dia gembira. Tapi bahagia tu kita tak mampu nak teka seberapa lama kan? Allah bagi mereka dugaan yg pada aku, agak mencabar cuma tak boleh cerita disini. Kalau aku, aku dah bawa diri. :'( tapi mereka still cuba. Mereka perbaiki sebolehnya supaya mereka kekal hingga kahwin. But then again, tak siapa dapat tebak takdir tu macam mana kan?




Mereka berpisah jugak akhirnya. I'm crying bebeh bila dia cerita kat aku.




Dan tanpa disangka, datang seorang lelaki. Kawan lama dia dulu then ajak dia kahwin. Lelaki tu taknak bercinta. sort of alim alim macam itulah. Dah stable dah lelaki tu, ada kerjaya semualah. Mummy kawan aku pun suka lelaki tu, kira kalau kawan aku terima, mesti happy parent dia. Then she ask for my opinion, cemana. Dia buntu. Antara kejar cita cita dia nak jadi Dr dan impian dia nak kahwin jugak. she's the elders and faham kan perasaan anak pertama dalam keluarga cemana? :')




Nampak tak takdir tu macam mana? Petir dan guruh dipermulaan tetapi tiba tiba Allah datangkan pelangi. Betapa kita cintakan orang lain, harapkan orang lain tapi sebenarnya kalau takde jodoh, maka tiadalah.



i should crop yg tak penting patutnya. but hey, penting ah kata kata kat love pink tu. hiks.


"jodoh tu macam, bila kita tak expect pun, masa tu lah dia datang. Bila kita harap, jarang jadi. Yg kita tak minta, tu yg tiba tiba datang.." -me. 



eh motif quotes tweet sendiri? hahaha!



Yeah, itu apa pendapat aku tentang jodoh. Selalunya memang begitu kan? Kita bercinta sakan tapi akhirnya, bukan jugak milik kita. Kalau Allah kata, jadi maka jadilah. Kalau takde jodoh, Ikhlaskan? Memang senang nak sebut ikhlas tapi hanya kita yg tahu kan keikhlasan yg kita kata IKHLAS tu macam mana :') But then again, bagi aku dari paksaan tulah lama lama akan jadikan manusia ni ikhlas kerana dah terbiasa dengan sesuatu benda tersebut.



Setiap manusia, ada skrip sendiri. Tak semua skrip tu cantik je olahan perjalanan hidupnya. Ada tu penuh dengan kesedihan dan air mata. Macamtu juga dengan kisah cinta. Semorang pernah bercinta dan bagi yg belum, mesti akan bercinta tak kira lah lepas kahwin atau sebelum kahwin nanti. Semua orang akan lalui fasa mendung di hati.


Tapi selagi kita percaya, bahagia tu pasti milik kita, kita akan sabar dan tunggu. Hey, yg kecewa gila gila tu kalau Allah bagi keindahan yg tak terperi, tak ke sweet Allah punya pemurah tu kau rasa?



Semoga kita semua, ya maksud aku semua sekali akan dapat kebahagiaan yg tak pernah kita sangka. Surprise Allah tu indah, aku percaya tu. Bagi yg sedang kecewa *ehem ehem* semoga tetap tabah. Semoga tetap bangkit walaupun berkali kali terjatuh. Tak semua bertuah dalam kisah cinta.



Hargai insan yg sayang awak. Hargai insan yg sanggup tunggu awak lama lama sedangkan diluar, ada lagi yg inginkan mereka. Hargai insan yg sanggup buat sesuatu yg orang lain mungkin taknak buat pun untuk awak. Kerana sekali mereka mengalah, saya doakan awak diterima semula dalam hati dia.







Ya, kadang kadang bila harapkan seseorang yg tak berapa nak endahkan kita pun, memang menyakitkan. Jadi kesimpulan biarlah tak mengharap pada sesiapa. InshaAllah, hati kita tak tumbang mana pun. :p Sungguh, apa yg kita rancang tak semestinya itu yg berlaku kerana Allah dah aturkan yg terbaik untuk kita. Yg sebaiknya, letak cinta Allah pada kedudukan yg utama, dan cinta cinta lain yg sepatutnya. Hidup diredhai, akan bahagia lah nanti. :')



hujan dihati, siapa yg tahu?






bagi aku, 

cinta tu ajar aku menjadi kuat walaupun selalunya melemahkan. Cinta tu macam kopi, bila panas dia sedap, bila sejuk takde orang pun nak lagi. Cinta tu ibarat  layang layang,  indahnya saat ia terbang tinggi tapi bila jatuh, ia sakit . tapi cinta yg sebenar tu macam bila aku cium suami aku nanti. Hahahahahahaha XD







please ask me to stay, like before. :'/







4 comments:

  1. panjang entry dy..hehe..pape pun nice entry..new follower..hope sudi follow me ;)

    ReplyDelete
  2. done follow awak...nice blog..kemas jer blog dye....singgah kat blog kite ye nanati kalo free.... http://naz-only-you.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. @cik aien : hahaha panjang kan? -.- thanks aien :)

    ReplyDelete